Buku Agama Islam Terbitan

Penyalur Inspirasi Ummah

Suami Isteri

Soalan-soalan

 1. Lari Dari Rumah
 2. Membenarkan Isteri Keluar
 3. Bukan Muhrim Tinggal Serumah
 4. Rujuk Kepada Isteri Yang Diceraikan
 5. Menuntut Harta Setelah Cerai
 6. Persetubuhan Melalui Dubur
 7. Mengambil Wuduk sebelum dan Sesudah Jimak
 8. Adab Berjimak
 9. Cara Mandi Junub
 10. Isteri Minta Cerai
 11. Minta Cerai Kerana Suami Berzina
 12. Berjimak Sebelum Mandi Wajib
 13. Berniat Zihar
 14. Isteri Memukul Suami
 15. Isteri yang Taat
 16. Hukum Mencium Alat Kelamin
 17. Hukum Membesarkan Alat Kelamin
 18. Isteri Menghisap Kemaluan Suami
 19. Mengelakkan Persetubuhan kerana Keletihan Bekerja
 20. Memasukkan Jari Ke Dubur
 21. Persetubuhan Malam Pertama
 22. Kaedah Menakluki Hati Suami
 23. Hukum Menyesali Perkahwinan
 24. Suami Mempermainkan Perkataan Talak
 25. Mandi Berbogel Bersama Isteri
 26. Terlintas Hati Menceraikan Isteri
 27. Menjaga Perhubungan Suami Isteri
 28. Pemberian Nafkah Seorang Suami
 29. Isteri Mengandung Diperiksa oleh Doktor Lelaki (Yang Bukan Muhrim)
 30. Persefahaman Suami Isteri
 31. Mencerai Isteri Ketika Haid
 32. Suami Minum Susu Isteri
 33. Menyamakan Sifat Isteri dengan Ibu
 34. Jujur Terhadap Pasangan
 35. Mani Lelaki dan Mani Wanita
 36. Hukum Membohongi Suami
 37. Berpura-pura di Depan Suami
 38. Suami Menghina Isteri
 39. Tanggungjawab Suami Dalam Memenuhi Nafkah
 40. Keluarga dalam Dilema
 41. Isteri Membuka Aib Keluarga Sendiri
 42. Suami Menyeksa Isteri
 43. Mengelak Kehamilan Setelah Berjimak
 44. Menonton Blue Film Bersama Suami
 45. Petua Berjimak Mengikut Syarak
 46. Onani dengan Tangan Isteri
 47. Menasihati Suami Suka Meninggalkan Solat Fardhu
 48. Memenuhi Nafsu Syahwat yang Tinggi
 49. Mencegah Kehamilan
 50. Jimak 4 x dan Mandi Wajib 1 x
 51. Suami yang Tidak Memuaskan Nafsu Isterinya Ketika Berjimak
 52. Minum Air Susu Isteri Hingga Kenyang
 53. Memiliki Suami Mengabaikan Tanggungjawab
 54. Lama Masa Untuk Berjimak
 55. Tidak Mampu Memberi Nafkah (Poligami)
 56. Mengharap Dikurniakan Anak Perempuan
 57. Menuntut Hak Terhadap Bekas Suami
 58. Mengucapkan kata 'Cerai' Tanpa Niat
 59. Ungkapan Kata Kesat Terhadap Isteri
 60. Mematuhi Suami yang Tidak Menjalankan Perintah Agama
 61. Menghadapi Iseri yang Ego
 62. Mencerai Isteri Dengan Talak Tiga
 63. Melakukan Azal
 64. Mengatasi Keinginan Nafsu yang Kuat 

1. Lari Dari Rumah
Soalan:
Apakah hukumnya seorang isteri lari meningalkan rumah kerana tidak tahan dengan sikap suami yang sering memukulnya?

Isteri Malang, KL

Jawapan:
Tidak salah isteri meninggalkan rumah (jika ke rumah ibu bapa) kerana hendak menyelamatkan diri daripada suami yang zalim dan mengelakkan diri dari kemudaratan. Namun kalau isteri boleh bersabar, tidak melawan dan terus tunggu di rumah pastilah pahala untuknya amatlah besar.

Kalau suami zalim dan selalu memukul serta menyakiti hati, maka isteri berhak mencari perlindungan di mana-mana yang difikirkan selamat. Sebaiknya adukan kepada pejabat Kadi dan di sana diboleh menuntut fasakh.

Undang-undang Islam membela kaum wanita/isteri. Jadi, mereka hendaklah pandai mengambil kesempatan dari pembelaan itu.

Kembali ke atas ↑


 

2. Membenarkan Isteri Keluar
Soalan:
Saya sering dilanda dilema apabila Isteri saya telefon saya di tempat kerja untuk meminta kebenaran pergi ke majlis perkahwinan bersama ibunya. Apakah yang patut saya berikan jawapan kepadanya?

. Zulkifli

Jawapan:
Seorang isteri berada dalam tanggungjawab dan jagaan suami sepenuhnya. Jika ia minta izin untuk menemui undangan atau sesuatu majlis disertai dengan muhrimnya sedangkan majlis itu dipastikan tidak mengandungi unsur maksiat seperti ada minuman yang memabukkan dan sebagainya, maka suami boleh izinkan. Namun jika suami khuatir akan menimbulkan fitnah atau perkara yang tidak baik maka ia boleh menghalang isterinya.

Dalam hadith diterangkan, "Dari Ibnu Abas ra. sesungguhnya seorang wanita dari suku Khat'am datang menemui Rasulullah SAW dan bertanya: Wahai Rasulullah, sampaikanlah kepadaku keterangan apa hak suami terhadap isteri. Baginda bersabda: Sesungguhnya hak suami terhadap isteri iaitu jika suami menghendaki dirinya sekalipun ia berada di atas kenderaan ia tidak menolak dirinya untuk memenuhinya, dan hak suami atas isterinya iaitu isteri tidak boleh puasa sunat tanpa izin suaminya, jika ia terus melakukannya itu hanya akan mendapatkan lapar dan dahaga dan tidak diterima puasanya itu, dan tidak boleh keluar rumah tanpa izin suaminya, jika ia tetap keluar maka malaikat langit dan malaikat rahmat serta malaikat azab akan mengutuknya sampai ia pulang." (Riwayat Thabrani)

DN 265 20 Kesilapan Isteri - Siri Keluarga Gemilang

Kembali ke atas ↑


 

3. Bukan Muhrim Tinggal Serumah
Soalan:
Saya sekarang tinggal bersama ibu mertua saya di Kuantan. Isteri saya sekarang baru saja melahirkan anak kedua kami.Yang menjadi masalah bagi saya ialah sepupunya (lelaki) datang untuk tinggal selama 2 bulan di sini. Kerana praktikal di bandar Kuantan. Jadi apakah yang patut saya lakukan?

. Zulkifli

Jawapan:
Kehidupan rumahtangga adalah jalinan perasaan antara suami dan isteri yang tidak harus terselip rasa kebimbangan dan kecurigaan. Jika perasaan ini muncul disebabkan oleh faktor luaran, maka suami harus menyelesaikannya secara bijaksana. Di dalam Islam seorang isteri dilarang menerima tetamu lelaki jika tidak ada suaminya di rumah, kerana ianya boleh menimbulkan fitnah. Apatah lagi jika suami ataupun isteri mengajak orang lain untuk tinggal serumah dengan mereka ini bererti suami telah mengabaikan keselamatan diri isterinya.

Carilah jalan penyelesaian yang terbaik agar sepupu tadi boleh menyewa rumah di tempat lain, jika terpaksa, jagalah kehormatan dan pergaulan di dalam rumah tersebut mudah-mudahan di ampuni Allah. Yang jelas pada dasarnya suami tidak boleh menempatkan isterinya dengan orang yang bukan muhrimnya.

Rasulullah SAW bersabda: Dari Uqbah Bin Amir, katanya; Rasulullah SAW sesungguhnya telah bersabda: Jauhilah olehmu sekalian masuk ke tempat para wanita:. Lalu seorang sahabat Ansar bertanya: "Bagaimana pendapat baginda tentang ipar?".Sabda baginda: "Ipar itu maut". (Riwayat Nasa'i)

Jadi jelaslah jika ipar sahaja disamakan dengan maut (perkara yang merbahaya) apatah lagi jika orang lain. Semoga Allah meringankan kita dalam segala urusan, insya Allah.

DN 237 40 Peranan Suami Cemerlang - Siri Keluarga Gemilang

Kembali ke atas ↑


4. Rujuk Kepada Isteri Yang Diceraikan
Soalan:
Seorang isteri telah diceraikan olah suaminya dengan talak satu, tidak sampai 24 jam suami itu telah melafazkan rujuk kembali. Apakah isteri itu telah dikirakan sebagai isteri yang sah atau suami isteri itu hendaklah merujuk kepada kadi untuk rujuk kembali.

Lutfi, KL

Jawapan:
Thalak raj'i tidak melarang bekas suami berkumpul dengan bekas isterinya, sebab aqad perkahwinannya tidak hilang dan tidak mempengaruhi hubungan yang halal.kecuali persetubuhan. Jika sudah rujuk maka mereka boleh bersatu kembali. Rujuk adalah salah satu hak lelaki selama masa iddah. Hak ini ditetapkan agama kepadanya, kerana itu ia tidak berhak membatalkannya sekalipun seandainya suami berkata "Tidak ada rujuk bagimu", namun sebenarnya ia tetap mempunyai rujuk. Hak rujuk bagi suami berdasarkan firman Allah maksudnya: "Dan bekas suami-suami mereka lebih berhak rujuk kepada mereka selama masa iddah itu". (Al Baqarah 229) Jika rujuk sudah menjadi hak suami maka untuk merujuk tidak perlu syarat kerelaan, pengetahuan bekas isteri dan wali. Hak rujuk ada di tangan lelaki (sebagaimana firman Allah di atas). Rujuk juga tidak perlu saksi sekalipun menghadirkan saksi di sini hukumnya adalah sunnah, kerana khuatir agar nantinya isteri tidak menyangkal rujuknya suami.

Rujuk boleh dengan ucapan seperti: "saya rujuk kamu" dan dengan perbuatan seperti menjimaknya, merangsang nafsunya dan sebagainya. Imam Syafei berpendapat bahawa rujuk hanya boleh dengan ucapan yang terang dan jelas dimengerti. Tidak boleh dengan bersetubuh dan rangsangan, kerana Imam Syafie beralasan talak memutuskan perkahwinan. Demikianlah diantara pendekatan syariat dalam perkara rujuk.

Namun dalam hidup bernegara kita memiliki undang-undang yang mengatur sistem kekeluargaan Islam. Jika bercerai hendaklah melaporkan kepada pejabat kadi agar perceraian itu dapat direkod